Vycházející kuchařská hvězda ze Šumperku Oliver Pape

25.07.2019

Kuchařina je díky televizním kuchařským celebritám docela sexy profese, ale vařit tu nejvyšší ligu je opravdová dřina. Málokdo to dá, provařit se z "čističe zeleniny" až na šéfa kuchyně. Existují na to školy, ale ty vám tuhle cestu nezkrátí, zkrátí vám ji leda opravdová vášeň pro vaření, pak není vaše původní profese důležitá?
Chcete důkaz? Máme ho. Mladý klučina ze Šumperku, Oliver Pape se ještě nedávno živil prací v lese a vaření měl jen jako zálibu. Jenže zálibu, která ho na 3 roky dostala do Francie, kde v kuchyni makal jako pomocná síla. K tomu přidal tři měsíce v exotičtějším Kuvajtu a rázem z toho bylo odhodlání přihlásit se do televizní kulinářské soutěže MasterChef. Kdo jste viděli aspoň jeden díl, asi si dokážete představit stres, které vaření před kamerou, k tomu pod dozorem českých top kuchařů, přináší. A Oliver to zvládnul skvěle, vyšvihl se na jednoho z favoritů, i když nakonec skončil před branou finále. Jenže kvalita jeho vaření po celou dobu soutěže mu nakonec vynesla neodolatelnou nabídku na post profesionálního kuchaře od jednoho z porotců Přemka Forejta. Ten v Olomouci provozuje vyhlášenou restauraci Entrée, v níž teď nožům a pánvím Oliver Pape vládne. To je na americký biják jako vyšitý, co? Ne, bez zlehčování, tohle je moc pěkný příběh.
Aspoň vidíte, jak se z koníčku, kterému dáváte tak hrozně moc, může vyklubat práce snů. A k tomu už Oliver podniká kroky i k plnění dalších svých tužeb, mít vlastní cateringovou firmu. Už tu a tam na nějakých akcích svoje gastronomické umění prezentuje.
Fandíme všichni!

Foto (zdroj): archiv Oliver Pape