Věhlasné staroměstské trubičky

11.03.2019

Kdo není fanda na sladké, mohl by plněné trubičky alias kremrole považovat za trochu fádní sladkost. Ale když si vyslechnete příběh vyhlášené staroměstské manufaktury na máslové trubičky, kterou již od roku 1992 vede paní Olga Gřundělová, přehodnotíte svůj názor.
Tak předně, výrobní postup není rozhodně jednoduchý a jako u všeho prvotřídního i tady dosti záleží na vstupních surovinách - mouka, máslo, vejce a cukr. Ty se pak spojí podle návodu léty prověřeného receptu v těsto, jež se pak velmi pracně listuje. Pečení samotných trubiček je v cukrářství paní Gřundělové rutina, denně se jich ve dvou provozovnách (v Branné a Starém Městě pod Sněžníkem) vyrobí okolo 8.000 kusů, což je práce pro 30 lidí! Náplní je bílkový sníh a v nabídce jsou tři velikosti trubiček plus dárkové mega obří. Pokud jde o dostupnost vyhlášených kremrolí, dostanete je na mnoha turisticky atraktivních místech, v obchůdcích s lokálními produkty, ale firma Kremo už s nimi pronikla do mnoha velkých měst včetně Prahy.
Zvedněte pravou ruku vy, kdo jste už Staroměstskou máslovou trubičku jedli, zvedněte levou ruku vy, kdo tuhle absenci co nejrychleji napravíte. Zdržel se někdo?