Pivovar Zlosin z Velkých Losin

Chcete-li v cizině zaujmout,
připomeňte, že jste ze země, která dala světu kostkový cukr, silon, kontaktní
čočky a pivo plzeňského typu. Jedno z toho zabere, asi pivo, protože na
tomhle vytrvale makáme. Nejen spotřebou, ale taky obchodně a marketingově.
Velké české značky rostou v zahraničí a doma jim přibývá konkurence. Sice
malá od slova malý pivovar (minipivovar), ale o to kvalitnější. Fanouškům piva
tohle přináší rozmanitost a pozvedá pivní kulturu.
Do toho zapadá zatím krátký (od r.
2016), ale intenzivní život malého rodinného pivovaru z Velkých Losin,
který vaří svá piva pod značkou Zlosin.
První zmínka o panském pivovaru v Losinách spadá do 16. století, tradice
vaření tu setrvala nejméně 100 let. Stejně jako tehdy, i dnes sládci
minipivovaru vaří pivo jen z těch nejkvalitnějších surovin. Pivovar sídli
v losinském penzionu Brněnka, kde jeho piva dostanete na čepu. Standardně
jsou k mání Zlosin světlý ležák 11°, Zlosin polotmavý ležák 12° a Zlosin
IPA 15°, ale sládci příležitostně vaří i jiné typy či speciály. Dostanete je i
v jiných dobrých podnicích, jako jsou Mamma's Bar v Loučné, Cakir's Burger
v Šumperku a taky v šumperském divadle.
Pánům pivovarníkům držíme pěsti,
protože tenhle obor sice je děsně cool, každopádně je to makačka a u náročného
českého zákazníka uspěje opravdu jenom ten, kdo pivo umí.