Pivovar Zlosin z Velkých Losin

03.02.2019

Chcete-li v cizině zaujmout, připomeňte, že jste ze země, která dala světu kostkový cukr, silon, kontaktní čočky a pivo plzeňského typu. Jedno z toho zabere, asi pivo, protože na tomhle vytrvale makáme. Nejen spotřebou, ale taky obchodně a marketingově. Velké české značky rostou v zahraničí a doma jim přibývá konkurence. Sice malá od slova malý pivovar (minipivovar), ale o to kvalitnější. Fanouškům piva tohle přináší rozmanitost a pozvedá pivní kulturu.
Do toho zapadá zatím krátký (od r. 2016), ale intenzivní život malého rodinného pivovaru z Velkých Losin, který vaří svá piva pod značkou Zlosin. První zmínka o panském pivovaru v Losinách spadá do 16. století, tradice vaření tu setrvala nejméně 100 let. Stejně jako tehdy, i dnes sládci minipivovaru vaří pivo jen z těch nejkvalitnějších surovin. Pivovar sídli v losinském penzionu Brněnka, kde jeho piva dostanete na čepu. Standardně jsou k mání Zlosin světlý ležák 11°, Zlosin polotmavý ležák 12° a Zlosin IPA 15°, ale sládci příležitostně vaří i jiné typy či speciály. Dostanete je i v jiných dobrých podnicích, jako jsou Mamma's Bar v Loučné, Cakir's Burger v Šumperku a taky v šumperském divadle.
Pánům pivovarníkům držíme pěsti, protože tenhle obor sice je děsně cool, každopádně je to makačka a u náročného českého zákazníka uspěje opravdu jenom ten, kdo pivo umí.