Pivní degustátoři mají rádi hanušovické pivo

22.10.2020

Je docela možné, že už se trochu ztrácíte v tom, kolik a jakých ocenění v posledních letech brala některá piva hanušovického pivovaru. Buďte v klidu, my taky.
Každoročně na konci září vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven vítěze nejvýznamnější degustační soutěže roku - České pivo a i na jubilejním 20. ročníku uspěl Pivovar HOLBA, který v tomhle klání tradičně boduje. Právě proto, že jde o odbornou degustační soutěž, je pro pivovar a jeho sládka dosti zásadní, jak porotě pivo chutná. Co si budeme povídat, jedna věc jsou štamgasti a patrioti Jeseníků, ti na pivo nedají dopustit, a druhá věc jsou noví zákazníci, na něž medaile a certifikáty mohou zapůsobit. V záplavě pivovarů a minipivovarů hraje marketing a síla značky stále větší roli.
Tedy směrem k Českému pivu jde pro Hanušovice o trojitý úspěch. Mezi ochucenými nealkoholickými pivy si HOLBA Horské byliny vysloužila bronz. Stejně cenný kov pak bral v kategorii '11% světlý ležák' stěžejní Šerák. Nejzářivějším úspěchem je zlato z nejsledovanější kategorie 'světlý ležák', HOLBA Premium degustátorům chutnala ze všech nejvíc!
Přehlídky národního nápoje se zúčastnilo 73 piv, nechyběla většina známých značek, takže si hanušovického triplu považujme.
Chcete trochu nachytřit? Na výrobu půllitru českého ležáku v Hanušovicích spotřebují 2-4 litry vody, 2-3 šištice chmele, asi 2 400 zrníček sladu (tj. asi 100 klasů ječmene) a 2,5 gramů kvasnic. Vždyť to jsou samé zdravé věci :-) Tak dej Bůh štěstí!

Foto (zdroj): Český svaz pivovarů a sladoven