
Ochutnejte Jeseníky

Je-li ve vás alespoň kousek
patriotismu, mohla by vás oslovit kuchařka 'Chuť Jeseníků', v níž se to
recepty na dávno zapomenutá jídla zdejšího kraje jenom hemží. Mnoho pokrmů
v názvu přímo obsahuje místo svého původu - např. Vikantická paštika a Šumperský
telecí perkelt. Jídla se připravují z lokálních surovin - např. Cibuláčův
boršč s medem, smažené švestky. Recepty však dokazují, že zde byla i léta
hubená - např. chlebová omáčka či chuďasova jitrnice. Jenže žádný strach, ono
se tu i mlsalo - např. Dort Jesenická pohádka, Altvater moučník aj.
Dobrým tipem na studený zimní podvečer
může být Pradědova bramborová s houbami. Za 45 minut není co řešit.
Brambory na kousky (netrapte se kostkami), přidáme jedlé(!) houby, sůl a pepř a
uvaříme do měkka. Ve větším hrnci připravíme jíšku, k níž přidáme utřený česnek
a osmaženou cibulku. Do tohoto hrnce scedíme polévku a do cedníku zachycené
brambory a houby pořádně rozmačkáme. Tyto vrátíme do hrnce k polévce,
dochutíme solí, pepřem, paprikou a majoránkou a 15 minut povaříme. Před
podáváním přidáme nasekanou čerstvou petržel.
Kuchařku seženete tady a možná i v místních
knihkupectvích.