Malý pivovar Albert ve velkém resortu v Sobotíně

Co vám budeme povídat, v pití
piva na hlavu Češi zůstávají neohroženými vládci (138 litrů na osobu a rok).
Necháme na vašem posouzení, nakolik je tohle vítězství k jásání, nakolik
k zamyšlení.
Bezpochyby příjemné je ale
konstatování, že Česko je taky největším evropským producentem piva po přepočtu
na hlavu (192 litrů). Česká republika je plná velkých, středních a malých pivovarů
(cca 450), prakticky každé větší město má svůj pivovar. Dokonce i Sobotín jej
má.
Díky rozsáhlým investicím rodiny
Hrochových, jimž patří Zámecký resort Sobotín, došlo v rámci budování hotelového
komplexu i na stavbu minipivovaru Albert. To nese jméno po slavném podnikateli
a čestném občanovi Sobotína, Albertu Kleinovi.
Ve standardní nabídce pivovaru je
pivo Albert 11° a 12°, ale občas přijde řeč na různé speciály, vždy samozřejmě
v nefiltrované a nepasterované podobě. To je 100% živé pivo. Všechna piva
z produkce zdejšího rodinného pivovaru můžete ochutnat v provozovnách
resortu, v šumperském Majáku či na kolibě Permoník. Kromě čepovaného je k mání
i lahvová varianta.
Určitě si naplánujte návštěvu pivovarské
restaurace, které v interiéru dominuje měděná varna a skleněnými průhledy
v podlaze zase budete moci nahlédnout to útrob pivovaru.
Fandíme sobotínskému Albertovi,
stejně jako všem lokálním minipivovarům přinášejícím na Šumpersko kýženou pivní
pestrost.
Foto (zdroj): archiv pivovaru Albert