Malý pivovar Albert ve velkém resortu v Sobotíně

05.08.2019

Co vám budeme povídat, v pití piva na hlavu Češi zůstávají neohroženými vládci (138 litrů na osobu a rok). Necháme na vašem posouzení, nakolik je tohle vítězství k jásání, nakolik k zamyšlení.
Bezpochyby příjemné je ale konstatování, že Česko je taky největším evropským producentem piva po přepočtu na hlavu (192 litrů). Česká republika je plná velkých, středních a malých pivovarů (cca 450), prakticky každé větší město má svůj pivovar. Dokonce i Sobotín jej má.
Díky rozsáhlým investicím rodiny Hrochových, jimž patří Zámecký resort Sobotín, došlo v rámci budování hotelového komplexu i na stavbu minipivovaru Albert. To nese jméno po slavném podnikateli a čestném občanovi Sobotína, Albertu Kleinovi.
Ve standardní nabídce pivovaru je pivo Albert 11° a 12°, ale občas přijde řeč na různé speciály, vždy samozřejmě v nefiltrované a nepasterované podobě. To je 100% živé pivo. Všechna piva z produkce zdejšího rodinného pivovaru můžete ochutnat v provozovnách resortu, v šumperském Majáku či na kolibě Permoník. Kromě čepovaného je k mání i lahvová varianta.
Určitě si naplánujte návštěvu pivovarské restaurace, které v interiéru dominuje měděná varna a skleněnými průhledy v podlaze zase budete moci nahlédnout to útrob pivovaru.
Fandíme sobotínskému Albertovi, stejně jako všem lokálním minipivovarům přinášejícím na Šumpersko kýženou pivní pestrost.

Foto (zdroj): archiv pivovaru Albert