
Luxusní pití Ullersdorf z Maršíkovského mlýna

Mnoho Čechů už se tzv. propilo k lepšímu
alkoholu, což třeba s ohledem na vyšší cenu ušlechtilých destilátů určitě
vede k nižší spotřebě, i když statistiky to zatím bohužel nepotvrzují.
Každopádně tahle malá revoluce
spotřebitelských návyků dala na trhu prostor ke vzniku malých pálenic a
likérek, které navazují na tradici domácího pálení v našem kraji tak
rozšířenou. Tuhle historii oprašuje i likérka a destilérka Ullersdorf z Maršíkova
u Velkých Losin. Ve 400 let starých kamenných sklepích Maršíkovského mlýna
zrají prvotřídní lihoviny a likéry, jež za sebou mají cestu od zdejších pěstitelů
ovoce, přes velmi šetrné zpracování a následné páleni v případě destilátů
a maceraci v případě likérů, až po exkluzivní balení do lahví.
Produkci společnosti Ullersdorf tvoří hlavně
ovocné pálenky z jablek, švestek, hrušek, ale taky višní, malin a třeba
jeřabin - historicky tradiční suroviny zpracované na Jesenicku na alkohol. Pokud
se likérů týče, laskat chuťové buňky lze likéry sladkými a hořkými, kde hlavní
složku tvoří třeba kmín, třeba ořechy nebo levandule a samozřejmě obligátní
bylinná směsi.
Za zmínku taky stojí genius loci
místa - starého mlýnu v Maršíkově, který majitel likérky Richard Jašš původně
kupoval s ambicí vybudovat v něm muzeum. Bývalý učitel si naštěstí
všimnul velikého množství ovoce, které tu zrálo a nikdo jej moc nezpracovával.
To ho přivedlo k myšlence rozjet tenhle alkoholový byznys. A ten mu dneska
šlape, o jeho lahve je zájem v mnoha prodejnách s lokálními produkty.
Moc pěkný příběh, tak je napsáno
ještě hodně kapitol.
Foto (zdroj): archiv Ullersdorf