Luxusní pití Ullersdorf z Maršíkovského mlýna

16.08.2019

Mnoho Čechů už se tzv. propilo k lepšímu alkoholu, což třeba s ohledem na vyšší cenu ušlechtilých destilátů určitě vede k nižší spotřebě, i když statistiky to zatím bohužel nepotvrzují.
Každopádně tahle malá revoluce spotřebitelských návyků dala na trhu prostor ke vzniku malých pálenic a likérek, které navazují na tradici domácího pálení v našem kraji tak rozšířenou. Tuhle historii oprašuje i likérka a destilérka Ullersdorf z Maršíkova u Velkých Losin. Ve 400 let starých kamenných sklepích Maršíkovského mlýna zrají prvotřídní lihoviny a likéry, jež za sebou mají cestu od zdejších pěstitelů ovoce, přes velmi šetrné zpracování a následné páleni v případě destilátů a maceraci v případě likérů, až po exkluzivní balení do lahví.
Produkci společnosti Ullersdorf tvoří hlavně ovocné pálenky z jablek, švestek, hrušek, ale taky višní, malin a třeba jeřabin - historicky tradiční suroviny zpracované na Jesenicku na alkohol. Pokud se likérů týče, laskat chuťové buňky lze likéry sladkými a hořkými, kde hlavní složku tvoří třeba kmín, třeba ořechy nebo levandule a samozřejmě obligátní bylinná směsi.
Za zmínku taky stojí genius loci místa - starého mlýnu v Maršíkově, který majitel likérky Richard Jašš původně kupoval s ambicí vybudovat v něm muzeum. Bývalý učitel si naštěstí všimnul velikého množství ovoce, které tu zrálo a nikdo jej moc nezpracovával. To ho přivedlo k myšlence rozjet tenhle alkoholový byznys. A ten mu dneska šlape, o jeho lahve je zájem v mnoha prodejnách s lokálními produkty.
Moc pěkný příběh, tak je napsáno ještě hodně kapitol.

Foto (zdroj): archiv Ullersdorf