
Historie Olomoucký tvarůžků z Loštic

Než se s příchodem teplého
počasí rozprchnete po venku, máme pro vás pozvánku do Muzea Olomouckých
tvarůžků.
Je to unikát, není po Česku mnoho muzeí potravin. To původní tvarůžkové vzniklo
v Lošticích v roce 1994 v místě původní výrobny, jenže popularita tohoto
vyhlášeného a Evropskou unií uznaného sýru motivovala majitele vybudovat muzeum
nové, moderní a hodné Olomouckých tvarůžků.
Od roku 2014 je tisícům návštěvníků k dispozici
velmi vydařená rozsáhlá expozice, která mapuje historii výroby tvarůžků ještě
pod vedením zakladatelského rodu Wesselsů. Seznámit se tak můžete s celým výrobním
postupem. Nechybí videoprojekce, dobová pracovna bývalého šéfa manufaktury
Karla Pivného a jak to tak chodí v chytře řešených muzeích, východ z prohlídky
vede přes podnikovou prodejnu A. W. spol. s r.o. ;-) Zde nakoupíte tradiční
výrobky, dárkové varianty i limitované edice.
Kdo tvarůžky nejí, po prohlídce jim dá
druhou šanci, kdo je má už teď rád, v prodejně tvarůžku si udělá radost.