BIO má hlavní město ve Starém Městě

21.06.2019

Milé Šumpersko, spotřeba bio potravin v Česku tvoří asi jen 1 % ze všeho, co si koupíme a pak sníme a vypijeme. V porovnání se západní Evropou, kde se tohle číslo pohybuje někde mezi 4 až 10 %, citelně ztrácíme. Jasně, máme nižší kupní sílu a k tomu cenově přijatelnější konvenční produkci z velkých agropodniků, z nichž ten největší vlastní/nevlastní český premiér. Ale my vám musíme připomenout, že z okresu Šumperk pochází nejznámější český bio zemědělec, bio výrobce a bio prodejce, staroměstské PRO-BIO. A to by vás mělo zajímat.
Pěkný rozhovor s jedním ze zakladatelů, Karlem Matějem, natočil Pravý domácí časopis. Tam se 'spoluotec' ekologického zemědělství v Česku hezky rozpovídal o tom, co vlastně je bio potravina a jak oni s druhým zakladatelem Martinem Hutařem už 27 let učí Čechy jíst nutričně hodnotnější jídla a jak to jde ztuha. PRO-BIO, které je synonymem značky bio, dává práci asi 105 lidem a ti všichni se podílejí na návratu některých tradičních obilovin (špalda, pohanka, jáhly) do českých kuchyní.
Pusťte si ten rozhovor, možná vás to přesvědčí k tomu, abyste do košíků vkládali více ekologického zboží, které vzniká jen kousek od vašich domovů.

Foto (zdroj): archiv PRO-BIO