
BIO má hlavní město ve Starém Městě

Milé Šumpersko, spotřeba bio potravin
v Česku tvoří asi jen 1 % ze všeho, co si koupíme a pak sníme a vypijeme.
V porovnání se západní Evropou, kde se tohle číslo pohybuje někde mezi 4
až 10 %, citelně ztrácíme. Jasně, máme nižší kupní sílu a k tomu cenově
přijatelnější konvenční produkci z velkých agropodniků, z nichž ten
největší vlastní/nevlastní český premiér. Ale my vám musíme připomenout, že z okresu
Šumperk pochází nejznámější český bio zemědělec, bio výrobce a bio prodejce,
staroměstské PRO-BIO. A to by vás mělo zajímat.
Pěkný rozhovor s jedním ze
zakladatelů, Karlem Matějem, natočil Pravý domácí časopis. Tam se 'spoluotec'
ekologického zemědělství v Česku hezky rozpovídal o tom, co vlastně je bio
potravina a jak oni s druhým zakladatelem Martinem Hutařem už 27 let učí
Čechy jíst nutričně hodnotnější jídla a jak to jde ztuha. PRO-BIO, které je
synonymem značky bio, dává práci asi 105 lidem a ti všichni se podílejí na návratu
některých tradičních obilovin (špalda, pohanka, jáhly) do českých kuchyní.
Pusťte si ten rozhovor, možná vás to
přesvědčí k tomu, abyste do košíků vkládali více ekologického zboží, které
vzniká jen kousek od vašich domovů.
Foto (zdroj): archiv PRO-BIO