Tohle není o lidech, kteří zakotvili v gastronomii, protože ta na ně zbyla, tohle je působivý příběh dvou kluků, kteří si to, co v Šumperku právě dělají, normálně vysnili.
Dvojka kamarádů Lukáš a Pavel spolu pár let v hlavě převalovala nápad, s jakým typem kuchyně (rozuměj jídla) by mohli v domovském městě prorazit. Protože dlouhou vařili jenom...

Mnoho Čechů už se tzv. propilo k lepšímu alkoholu, což třeba s ohledem na vyšší cenu ušlechtilých destilátů určitě vede k nižší spotřebě, i když statistiky to zatím bohužel nepotvrzují.
Každopádně tahle malá revoluce spotřebitelských návyků dala na trhu prostor ke vzniku malých pálenic a likérek, které navazují na tradici domácího pálení v našem...

Hrozně nás baví, jak hanušovický pivovar pracuje se svým horským původem, jak svůj marketing z velké části opírá o srozumitelné heslo, že jde o ryzí pivo z hor a tak. Za vyvrcholení tohoto přístupu lze považovat vznik piva Keprník. Holbě se pivo fakt povedlo a teď v letní sezóně je vidět, jak se po něm ptají turisté do Jeseníků přijíždějící....

V České republice se smontuje nejvíce aut na hlavu, vypije nejvíce piva na hlavu a vyrobí nejvíce super tenkého papíru na hlavu. Ten papír znáte třeba z příbalových letáků, jimiž jsou doplňována balení léků a kosmetiky. Je to přesně to, kde čtete vedlejší účinky medikamentu předepsaného vaším doktorem. Papír "návodu" na užívání byl s velkou...

Co vám budeme povídat, v pití piva na hlavu Češi zůstávají neohroženými vládci (138 litrů na osobu a rok). Necháme na vašem posouzení, nakolik je tohle vítězství k jásání, nakolik k zamyšlení.
Bezpochyby příjemné je ale konstatování, že Česko je taky největším evropským producentem piva po přepočtu na hlavu (192 litrů). Česká republika je plná...

Věříme na moudro, že s poctivostí se dá dojít nejdál a milujeme příběhy, které na poctivosti stojí. No a když se to týká jídla, navíc prvotřídního hovězího masa, je naše nadšení na bodu varu.
Pasuje to na farmáře z hor, společnost Marwin z Hynčic nad Moravou, která od roku 1993 hospodaří v oblasti Hanušovické vrchoviny a podhůří Jeseníků a...

Asi vás nemusíme přesvědčovat o pozitivech, která pro region pramení z přítomnosti velkých zaměstnavatelů. Ano, práce ve firmách o několika stovkách zaměstnanců není pro každého, ale na druhou stranu platí, že tyhle společnosti jsou zpravidla stabilní a stabilitu přenáší i na region.
V případě Šumperska jde třeba o tradiční podnik Pars nova, kde...

Myslíme, že pokud máte rádi dobré jídlo, musí se vám hrozně líbit informace z rodinné sýrárny Roztomilé sýry. Sýry jsou zde vyráběny jen tradičními postupy z kravského mléka, které tu zpracují do dvou hodin od nadojení a jediným používaným konzervantem je mořská sůl. Co chcete více dodávat?
Víme, slova bio, eko, farmářský apod. jsou trochu zneužita...

Kdybychom vás teleportovali do roku 1983, za brány hanušovického pivovaru, viděli byste určité těžkosti ve varně, horší výtěžnost nové scezovací kádě, závadu na rmutové pánvi, statické poruchy na rekonstruované spilce ... ale hlavně(!), v listopadu 1983 se začala vařit první várka 11% ležáku Šerák. Světlo světa spatřil v roce 1984. Šlo o...

Netvrdíme, že podnikání je snadné, a že v dnešním globálním prostředí je vydělání balíku peněz bůhví jak lehké. Jenomže když podnikáte dlouho a dobře v oboru, jehož podmínky se pro vás spíše ztěžují, stojí to už za pozornost.
Přibližně tenhle popis sedí na společnost CBA Nuget, která už čtvrt století každodenně soupeří s nadnárodními řetězci...

Milujeme podnikatelské příběhy, za nimiž stojí srdce a vášeň, protože zpravidla jsou dlouhodobě udržitelné pro svoji autentičnost, a taky mají tu sílu motivovat k podnikání další lidi. Vždyť týmu okolo Oldřicha Bezchleby to prostě musíte věřit. Tu touhu pracovat jen s kvalitními a nejlépe místními surovinami, tu chuť připravovat jen bezvadné...

Znáte Peggy Marvanovou? Drobná holčina si lebedí v účastech na nejrůznějších dlouhých extrémních závodech. Jezdí na horském kole napříč Amerikou (Great Divide Mountain bike race), po Skotsku (Highland Trail 500), běžela na polární kruh se sáněmi (Rovaniemi 150), na kole jezdí dvacetičtyřhodinovky ... Aktuálně je se svým novomanželem Adamem Záviškou...

Jedna z nejlepších věcí, kterou pro sebe mohou udělat studenti o prázdninách, je absolvování letní brigády. Ano, ještě o trochu lepší je odjet na nějaký jazykový studijní pobyt do zahraničí, ale pracovat během léta je pro mladé výhodná investice. Je asi úplně jedno, co budou dělat, jestli míchat maltu na stavbě, nalívat drinky v baru, nočního...

Milé Šumpersko, spotřeba bio potravin v Česku tvoří asi jen 1 % ze všeho, co si koupíme a pak sníme a vypijeme. V porovnání se západní Evropou, kde se tohle číslo pohybuje někde mezi 4 až 10 %, citelně ztrácíme. Jasně, máme nižší kupní sílu a k tomu cenově přijatelnější konvenční produkci z velkých agropodniků, z nichž ten největší...

Malý pivovar je možná malý byznys, ale velká věc pro město, které svůj malý pivovar má. Tři roky se chlubí pivovarnickým právem i město Zábřeh. Zítra to budou přesně tři roky, co Zábřežan Tomáš Kozák se svým parťákem Milošem Hrabákem (uznávanou kapacitou v pivním byznyse) otevřeli svůj minipivovar, který pojmenovali po nejslavnějším zábřežském...

V Mekce českého pivovarnictví Českých Budějovicích se na přelomu května a června uskutečnil pivní festival, jehož součástí byla i degustační soutěž. O titul Pivo České republiky si to rozdávalo skoro 80 pivovarů s celkem pěti sty piv, kde vedle těch větších (např. Budějovický Budvar, Pivovar Černá Hora, Pivovar Svijany či Bernard) nominovaly své...

Člověk nemusí být profesionální horolezec, člen Horské služby anebo nadšenec lítající po lese v dešti, aby znal výrobky šumperského Tilaku.
Značka založená Romanem Kamlerem doma u šicího stroje v roce 1986 si za ty roky vybudovala u zákazníků neuvěřitelné renomé. Hlavní příčinou je nulová tolerance ke kompromisům, pokud jde o kvalitu, které musejí...

Domníváme se, že dneska neexistuje jednoduchých byznysů, kde by člověk vydělával peníze bez většího úsilí. Lázeňství, které možná má část pohodlněji vydělaných peněz přes pojišťovnami vysílané pacienty, je v našem regionu zase docela konkurenční, a hlavně jde o služby, kde si kvalitu opravdu musíte odmakat.
Naše Termální lázně Velké Losiny se snaží...

Co vám budeme povídat o poctivém podnikání, které dříve či později slaví úspěch, když vám můžeme podat jeden z nejpádnějších argumentů o tomhle našem přesvědčení.
Levandulovou kavárnu ze zábřežského náměstí jistě znáte všichni, dokonce tipujeme, že mnoho z vás už ji i navštívilo či navštěvuje. Ten nápad je geniální a jeho provedení špičkové, tohle...